وبمسترها و متخصصهای سئو همواره به دنبال راهی برای مقایسه عددی و آماری سایتهای خود با سایر وبسایتها و رقبا هستند. دامین آتوریتی (Domain Authority) که به اختصار (DA) هم شناخته میشود، امتیاز رتبه بندی است که توسط MOZ تهیه شد و با استفاده از آن میتوان پیشبینی از احتمال رتبه بندی صفحات یک وبسایت را در صفحه نتایج موتور جستجو به دست آورد. بازه امتیاز رتبه بندی دامین آتوریتی که به آن اعتبار دامنه نیز گفته میشود عددی بین 1 تا 100 میباشد.
هرچه عدد DA بیشتر باشد این معنی را میدهد که صفحات سایت شانس بیشتری را برای قرار گرفتن بر روی نتایج برتر گوگل خواهند داشت. در ادامه برای شما توضیح کاملی از ماهیت اعتبار دامنه و اهمیت آن را برای شما شرح خواهیم داد. همچنین چند ابزار مناسب جهت بررسی اعتبار دامنه به شما معرفی خواهیم کرد.
دامین آتوریتی (Domain Authority) چیست؟
دامین آتوریتی امتیاز رتبه بندی است که توسط شرکت MOZ ایجاد شد و مقادیر بین 1 تا 100 را به خود اختصاص میدهد. هرچه عدد اعتبار دامنه سایت شما بیشتر باشد، صفحات سایت شما راحتتر میتوانند در نتایج موتور جستجو رتبه بندی کسب کنند.
در ابتدا گوگل برای کمک به وبمسترها و متخصصهای سئو مقیاسی را به اسم PageRank در اختیار آنها گذاشت که عددی بین 1 تا 10 را برای وبسایتها در نظر میگرفت. اما سئوکاران با استفاده از مهندسی معکوس الگوریتمهای موجود و تاثیرگذار در این مقیاس را پیدا کردند و در قالب سئو کلاه سیاه شروع به استفاده از آنها نمودند. گوگل نیز از این قضیه به سرعت با خبر شد و مقیاس PageRank خودش را برای همیشه غیر فعال کرد. سپس شرکتهای زیادی در دنیا سعی کردند که چنین مقیاسی را برای مقایسه وبسایتها ایجاد کنند که در بین آنها، شرکت MOZ توانست یکی از محبوبترین و پر استفادهترین مقیاسها را به اسم دامین آتوریتی ایجاد کند.
شرکت MOZ با استفاده از اطلاعات پایگاه داده خود و همچنین استفاده از یک مدل مبتنی بر یادگیری ماشین و اعمال دهها پارامتر مختلف توانسته الگوریتمی را شبیه سازی کند که با استفاده از آن استانداردی را برای توانایی سایتها در کسب رتبه بندی تعریف کند. در این بین شرکت Ahrefs نیز مقیاس مشابهای را به اسم رتبه دامنه (Domain rating) معرفی کرد. شرکتهای دیگر نیز سعی در تعریف چنین مقیاس بندیهایی داشتهاند که در این میان مقایس بندی MOZ مورد قبول اکثریت واقع شده است. اما میزان اعتبار دامنه هر سایت به چه شکلی محاسبه میگردد؟ در ادامه در مورد این موضوع بیشتر صحبت خواهیم کرد.
نحوه محاسبه دامین آتوریتی
آتوریتی دامنه با ارزیابی چندین فاکتور از جمله بکلینکهای اشاره شده به ریشه دامنهها و تعداد کل لینکها محاسبه میگردد. این امتیاز کاربردهای مختلفی مانند مقایسه میزان قدرت دو وبسایت یا ردیابی عملکرد یک وبسایت در طول زمان دارد. نکتهی حائز اهمیت در رابطه با اعتبار دامنه این است که این مقیاس در الگوریتم گوگل نقشی ندارد و بر روی رتبه بندی صفحات سایت در صفحه نتایج گوگل تاثیرگذار نیست.
از بروزرسانی که در سال 2019 توسط MOZ اتفاق افتاد و Domain Authority 2.0 معرفی شد، اعتبار دامنه به وسیله پیش بینیهای انجام شده توسط الگوریتم ماشین لرنینگ و نحوه نمایش دامنهها در نتایج جستجو گوگل محاسبه میشود. اگر دامنه X بیشتر از دامنه Y در صفحه نتایج گوگل دیده شود، انتظار میرود که اعتبار دامنه X بیشتر از اعتبار دامنه Y باشد.
از آنجایی که دامین آتوریتی با استفاده از ماشین لرنینگ محاسبه میگردد، در صورتی که دادههای سایت شما افزایش، کاهش یا شامل تغییراتی شوند، دامین آتوریتی وبسایت شما دچار نوسان خواهد شد.
یک وبسایت بسیار قویی مانند دیجی کالا را در نظر بگیرید، اگر این سایت حدود 10 میلیون بک لینک جدید کسب کند، دامین آتوریتی سایر سایتهای رقیب کاهش خواهد یافت.
وبسایتهای بزرگ مانند فیسبوک را در نظر بگیرید که از دامین آتوریتی بسیار بالایی برخوردار هستند، اگر وبسایتی مانند فیسبوک شروع به جذب میلیونها بک لینک کند، عرصه را بر سایر سایتها برای رسیدن به دامین آتوریتی برابر با دامین آتوریتی خود تنگ خواهد کرد. به همین دلیل در تقسیم بندی وبسایتها بر اساس دامین آتوریتی، وبسایتهای خیلی کمی دارای اعتبار دامنه بالای 90 یا 95 میباشند.
همچنین اگر بخواهید دامین آتوریتی وبسایت خود را از 10 به 20 افزایش دهید، در مقایسه با حالتی که بخواهید دامین آتوریتی سایتتان را از 80 به 90 افزایش دهید، به طرز قابل توجهای کار سادهتری خواهید داشت. به همین دلیل دامین آتوریتی یک معیار صرفا مقایسهای است و نه یک معیار مطلق، از این مقیاس میبایست برای مقایسه خود با وبسایتهای رقیب بهره ببرید.
ابزارهای محاسبه دامین آتوریتی
ابزار MOZ اصلیترین ابزار برای محاسبه دامین آتوریتی است. کافیست از ابزار Link Explorer وبسایت MOZ استفاده کنید و با وارد کردن آدرس وبسایت خود، اعتبار دامنه سایتتان را بدست بیاورید. این ابزار دیجیتالی، اطلاعات کاملی در مورد تعداد دامنههای منحصر به فردی که به شما بکلینک دادهاند (Linking Domains)، تعداد صفحات منحصر به فردی که به وبسایت شما بکلینک دادهاند (Inbound Links)، و تعداد کلمات کلیدی که وبسایت شما برای آنها در یکی از رتبههای 1 تا 50 گوگل قرار گرفته است را نمایش میدهد.
البته وبسایتهای دیگری هم هستند که با استفاده از ابزارهای خود اعتبار دامنه شما را محاسبه میکنند. اکثر این وبسایتها از همان تکنولوژی MOZ استفاده میکنند، اما برخی از آنها از الگوریتم جداگانهای برای محاسبه دامین آتوریتی وبسایتها بهره میبرند. این ابزارها شامل:
با توجه به اینکه ابزار MOZ سالهاست توسعه پیدا داده شده و از معیارهای دقیقتری نیز استفاده میکند، اکثر متخصصهای سئو با این ابزار اعتبار دامنه خود را محاسبه میکنند.
دامین آتوریتی با پیج آتوریتی چه فرقی دارد
دامین آتوریتی با توجه به یک سری فاکتورهای از پیش تعیین شده، احتمال رتبه بندی کل دامنه وبسایت را بر روی صفحه نتایج گوگل نمایش میدهد اما پیج آتوریتی (Page Authority) به طور جداگانه احتمال رتبه بندی شدن هر یک از صفحات را به صورت جداگانه و متمرکز محاسبه میکند.
با استفاده از معیار پیج آتوریتی میتوانید عملکرد هر یک از صفحات سایت را مانند صفحات لندینگ، صفحه پست وبلاگ یا صفحه محصول سایت را به صورت جداگانه و منفرد محاسبه کنید تا ببینید کدام یک از صفحات شما نیاز به قویتر شدن دارند.
با استفاده از شاخص پیج اتوریتی میتوانید صفحاتی که بیشترین زمینه جهت پیشرفت را دارا میباشند مشخص کنید و استراتژی سئو خود را بر این اساس تدوین و اجرا کنید.
دلیل تغییر اعتبار دامنه سایت چیست؟
از آنجا که اعتبار دامنه به معیارهای زیادی وابسطه است، مشخص کردن علت دقیق تغییر دامین آتوریتی کار بسیار سختی خواهد بود. علل زیادی وجود دارد که میتواند بر روی کم و زیاد شدن نمره دامین آتوریتی اثر بگذارد که در زیر به تعدادی از آنها اشاره کردهایم:
- سایتهایی که رتبه بسیار بالایی دارد، تعداد بکلینک قابل توجهای را کسب کرده باشند و روند کلی مقیاس گذاری را منحرف کنند.
- بک لینکهای شما از صفحاتی به دست آمده باشد که در ربته بندی گوگل شرکت نکردهاند.
- رباتهای MOZ تعداد بکلینکهای کمتر یا بیشتری را نسبت به کراول قبلی خود پیدا کرده باشند.
نکته مهم برای درک نوسانات حاصل در نمره دامین آتوریتی وبسایتها این است که باید به این موضوع توجه شود که امتیاز DA هر وبسایت نسبت به اعتبار دامنه سایر وبسایتها تاثیر پذیر میباشد. اگر شما سئو سایت خود را بهبود داده باشید و سایر وبسایتها نیز با همین رویه سئو سایت خود را بهبود داده باشند، این احتمال وجود دارد که دامین آتوریتی سایت شما تغییری را نشان ندهد.
با توجه به اینکه دامین آتوریتی مبتنی بر یادگیری ماشین است و به شکل مداوم با سایر وبسایتها به مقایسه در میآید، این احتمال وجود دارد با اینکه وبسایتی تعداد بکلینکهای خود را افزایش داده باشد، اما دامین آتوریتی آن وبسایت کاهش پیدا کند.
چگونه دامین آتوریتی سایت را افزایش دهیم
حالا که به طور کامل با مفهوم اعتبار دامنه آشنا شدید، وقت آن رسیده است که نکاتی مهم در مورد چگونگی افزایش دامین آتوریتی سایت خود را بیاموزید. همانطور که گفتیم اعتبار دامنه MOZ توسط یک الگوریتم ماشین لرنینگ است که با بررسی حدود 40 فاکتور محاسبه میگردد. مطمئنا برای بهبود دامین آتوریتی سایت خود به چیزی فراتر از افزایش تعداد بکلینکها نیاز خواهید داشت. باید بر روی کیفیت بکلینکها و میزان ارتباط صفحاتی که از آن بکلینک دریافت میکنید و سئو سایت خود تمرکز کنید. در ادامه نکاتی کاربردی در این رابطه برای شما جمع آوری کردهایم که با پیاده سازی آنها میتوانید اعتبار دامنه سایت خود را بهبود ببخشید.
توجه به سئو داخلی وبسایت خود
یکی از نکاتی که برای بهبود دامین آتوریتی کمتر مورد توجه قرار میگیرد سئو داخلی وبسایت است. برای بهبود سئو داخلی باید به دو فاکتور توجه داشته باشید، اول نکات فنی و سئو تکنیکال سایت و دوم محتوای قرار گرفته در سایت شما. هر چه وبسایت شما از محتوای بیشتر، با کیفیتتر، منحصر به فرد و مرتبطتری برخوردار باشد، گوگل شما را در رتبه بندیهای بالاتری نمایش خواهد داد که این موضوع تاثیر زیادی بر روی دامین آتوریتی وبسایت شما دارد.
همچنین نکات فنی و الزامات موتورهای جستجو را به بهترین شکل بر روی سایت خود پیاده سازی کنید تا به افزایش دامین آتوریتی شما کمک کند. این نکات شامل بهبود سرعت لود سایت شما، نمایش درست و کامل محتوای صفحات در دستگاهها و مرورگرهای مختلف، استفاده از اسکیما در صفحات سایت خود، ایجاد سایت مپ، بهینه سازی فایل robots.txt و … میباشد.
بهبود سئو خارجی سایت
عامل مهم بعدی بهبود سئو خارجی وبسایت است. با تولید محتوای کاملا حرفهای و بهینه سازی داخلی صفحات سایت خود، از یک جایی به بعد توانایی افزایش رتبه صفحات سایت خود را نخواهید داشت و عملا رقابت وارد فاز جدیدی خواهد شد. از این مرحله به بعد باید بر روی سئو خارجی سایت خود تمرکز کنید.
برای بهبود سئو خارجی نه تنها باید تعداد بکلینکهای خود را افزایش دهید، بلکه باید بر روی کیفیت و مرتبط بودن آنها نیز تمرکز کنید. اگر صرفا با استفاده از بکلینکهای کامنتی یا بکلینکهای به دست آمده از فرومها بخواهید سئو سایت خودتان را ارتقاء دهید و دامین آتوریتی سایت را بالا بیاورید، موفق نخواهید شد. برای بهبود سئو خارجی باید آموزشهای لازم در رابطه با سئو خارجی را دیده باشید یا از یک آژانس متخصص برای انجام سئو خارجی استفاده کنید.
برند خود را قدرتمند کنید
آگاهی از برند خود را افزایش دهید. گوگل به این نکته توجه ویژهای دارد و اگر کاربران به شکل قابل توجهای اسم برند شما را برای دستیابی به سایتتان سرچ کنند، برند شما از اعتبار بالایی نزد گوگل برخوردار خواهد شد و شانس افزایش رتبه بندی سایت شما در نتایج گوگل و بالا رفتن اعتبار دامنه سایتتان بیشتر خواهد شد. راه کارهای زیادی برای بهبود برندینگ وجود دارد. میتوانید در سایت خود یک وبلاگ ایجاد کنید و با قرار دادن محتواهای با کیفیت در آن به مخاطبین جدیدی دست پیدا کنید.
شبکههای اجتماعی را نیز فراموش نکنید. شبکههای اجتماعی این شانس را در اختیار شما قرار میدهند تا با دسترسی به مخاطبهای زیادی آگاهی از برند خود را بالا ببرید. همچنین با انجام تبلیغات دیجیتال و انتشار ریپورتاژ آگهی در وبسایتهایی که بازدید کننده زیادی دارند، برند خود را در معرض دید کاربران زیادی قرار خواهید داد.
نکات مهم در مورد اعتبار دامنه
- تعداد فاکتورهایی که توسط گوگل در رتبه بندی وبسایتها مورد توجه قرار میگیرد در حدود 200 فاکتور است، در صورتی که اعتبار دامنه با بررسی حدود 40 فاکتور محاسبه میگردد.
- دامین آتوریتی ارتباطی با جریمه و پنالتی گوگل ندارد و در صورتی که سایتی شامل جریمه گوگل شود و رتبههای خود را از دست دهد باز هم احتمال دارد که دامین آتوریتی خود را بالا نگه دارد.
- دامین آتوریتی به صورت یک نمودار نمایی افزایش پیدا میکند و رشد دامین آتوریتی از 5 به 10 بسیار آسانتر از رشد دامین آتوریتی 50 به 55 است.
- افزایش دامین آتوریتی کار آسان و یک شبهای نیست و همانند سئو نیازمند یک استراتژی دقیق و بلند مدت است.
- تمرکز خودتان را بر روی افزایش دامین آتوریتی نگذارید. این عدد تنها یک مقیاس برای مقایسه عملکرد وبسایتها میباشد.
نتیجهگیری
در این پست سعی کردیم که شما را به شکل کامل با دامین آتوریتی و مفهوم آن آشنا کنیم. همانطور که گفتیم این امتیاز بین اعداد 1 تا 100 در تغییر است و هر چه عدد دامین آتوریتی سایتی بالاتر رود به این معنی خواهد بود که صفحات این سایت تمایل بیشتری برای قرار گرفتن در نتایج برتر گوگل خواهند داشت.
یک بار دیگر هم به این نکته اشاره خواهیم کرد این عدد مستقیما در رتبه بندی سایت شما دخالتی نخواهد داشت و صرفا مقیاسی برای مقایسه چند سایت با همدیگر است و نباید به صورت مطلق به آن نگاه کرد.