بهینه سازی صفحه دسته بندی وب سایت
/
/
راهنمای کامل سئو صفحه دسته بندی سایت

راهنمای کامل سئو صفحه دسته بندی سایت

راهنمای مطالعه

صفحات دسته بندی وب‌سایت یکی از مهم‌ترین صفحات در وب‌سایت‌ها و به خصوص سایت‌های فروشگاهی است. اگر صفحات دسته بندی هر وب‌سایتی به درستی بهینه شود و رتبه بندی بالایی برای کلمات کلیدی مرتبط کسب کند، شانس دریافت ترافیک اورگانیک و بالا رفتن درآمد آن سایت افزایش پیدا خواهد کرد.

در این راهنمای جامع سعی کردیم تا نکاتی عملی برای بهینه سازی صفحه دسته بندی وب‌سایت برای شما گردآوری کنیم تا با رعایت و پیاده سازی آن‌ها برای عبارات و کلمات کلیدی مدنظر خود در رتبه‌های برتر گوگل قرار بگیرید.

 

صفحه دسته بندی چیست؟

صفحات دسته‌بندی هر وب‌سایت سایر صفحات منفرد سایت را بر اساس یک موضوع یا تم مشترک در کنار هم گروه‌بندی می‌کنند. از صفحات دسته‌بندی به صورت گسترده در سیستم‌های مدیریت محتوا و وبلاگ‌ها استفاده می‌شود. در وب‌سایت‌های فروشگاهی نیز صفحات دسته‌بندی محصولات مشابه را به صورت گروهی در خود نگه می‌دارند. وظیفه صفحات دسته بندی این است تا محتوای شما را به نحوی سازماندهی می‌کنند تا کاربران بتوانند به راحتی محتوا یا محصول شما را در کمترین زمان ممکن پیدا کنند.

هر زمان که یک پست یا محصولی را به سایت خود اضافه می‌کنید باید آن را به دسته بندی مورد نظر اختصاص دهید. هر تعداد دسته بندی که بخواهید می‌توانید ایجاد کنید، اما باید هدف کاربران از جستجو را نیز در ساخت و ایجاد دسته بندی‌های جدید در نظر بگیرید.

 

اهمیت صفحات دست ‌بندی سایت

صفحات دسته‌بندی به طور بالقوه توانایی تبدیل شدن به صفحاتی با اعتبار بالا را دارند. وب‌سایت شما باید یک ساختار سلسله مراتبی داشته باشد که تعداد سطوح آن بیشتر از 3 سطح نشود. سطح اول شامل صفحه اصلی سایت و دامنه شما است. سطح دوم سایت‌ها متعلق به صفحات دسته بندی می‌باشد. این بدین معناست که صفحات دسته بندی سایت دومین صفحه مهم بعد از صفحه اصلی سایت می‌باشند و نیازمند به استراتژی سئو مخصوص به خودشان را دارند.

در شکل زیر ساختار سلسله مراتبی وب‌سایت را مشاهده می‌کنید و از بالا به پایین اعتبار صفحات کاهش پیدا می‌کند.

ساختار سلسله مراتبی صفحات دسته بندی

در صورتی که این سلسله مراتب را در سایت خود پیاده سازی نکنید امکان دارد که نتیجه معکوسی را بدست بیاورید و موتور جستجو صفحات دسته‌بندی شما را مهم قلمداد نکند. این عمل می‌تواند بر روی اعتبار دامنه سایت نیز اثرگذار باشد و اعتبار دامنه شما را کاهش دهد.

دلیل دیگر اهمیت بالای صفحات دسته بندی کسب رتبه‌بندی است. بسیاری از وب‌سایت‌ها قادر به رتبه بندی کردن صفحات محصول خود نیستند. دلیل آن هم در این است که محصولات مشابه در وب‌سایت‌های بزرگتر و قوی‌تر موجود می‌باشد و شانس بیشتری برای قرار گرفتن در رتبه‌های برتر موتور جستجو دارند. همچنین گاهی اوقات کاربران اسم دقیق محصول شما را جستجو نمی‌کنند و از عبارات عمومی‌تری برای دست‌یابی به محصولات استفاده می‌کنند. وب‌سایت‌ها این کلمات کلیدی عمومی‌تر را بر روی صفحه دسته‌بندی خود هدف قرار می‌دهند.

حالا که از اهمیت این صفحات آگاه شدید نوبت به یادگیری نحوه بهینه سازی صفحات دسته بندی می‌رسد. در ادامه یک سری نکات مهم سئو را برای شما گردآوری کرده‌ایم که با پیاده سازی آن‌ها می‌توانید صفحات دسته بندی خود را بهینه سازی کنید.

 

پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب

همانند سایر صفحات موجود در سایت، بهینه سازی صفحه دسته‌بندی با مشخص کردن کلمات کلیدی هدف شروع می‌گردد. متخصص‌های سئو در زمان تحقیق کلمات کلیدی می‌بایست ارزیابی کاملی از حجم جستجو، سختی رتبه‌بندی آن، هدف کاربر از جستجوی کلمه کلیدی و سفر مشتری بدست بیاورند.

پی‌بردن به هدف کاربران از جستجوی کلمات و عبارات مورد نظر خود یک اولویت اصلی برای بهینه‌سازی صفحات دسته‌بندی وب‌سایت‌های فروشگاهی به حساب می‌آید. اگر می‌خواهید رتبه بندی سایت خود را بهبود ببخشید باید با استفاده از کلمات کلیدی کاربران مناسبی (کاربری که به دنبال کالای موجود در دسته بندی شماست و به دنبال خرید آن کالا می‌باشد) را هدف قرار دهید.

سعی کنید در صفحات دسته بندی خود کلمات تجاری را هدف قرار دهید. مثلا اگر در وب‌سایت خود لوازم الکترونیکی می‌فروشید و برای پاور بانک یک صفحه دسته‌بندی ایجاد کرده‌اید سعی کنید از کلمه کلیدی‌هایی همچون “خرید پاور بانک” یا “قیمت پاور بانک” و از این قبیل عبارات استفاده کنید.

 

بهینه سازی URL صفحه

شاید URLها تاثیر آنچنان زیادی بر روی سئو کلی صفحه نگذارند، ولی در کل باید به آن‌ها توجه کنید و به بهترین شکل آن‌ها را بهینه سازی کنید. به این نکته دقت داشته باشید که URLهای صفحه دسته بندی خود را به انگلیسی بنویسید. همچنین کلمه کلیدی اصلی صفحه را در URL صفحه دسته‌بندی قرار دهید.

موتورهای جستجو علاقه‌ای به دیدن URLهای طولانی و یا عجیب و بی معنی ندارند. سعی کنید که طول URL خود را تا حد ممکن کوتاه نگه دارید و از به کار بردن اعداد بی معنی برای ساخت URL صفحه دسته‌بندی پرهیز کنید. URLهای صفحات خود را ثابت نگه دارید و از عوض کردن آن‌ها پرهیز کنید. این کار باعث به وجود آمدن ریدایرکت‌های زیاد در وب‌سایت شما خواهد شد.

 

بهینه سازی تایتل و دسکریپشن

تگ تایتل یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در سئو هر صفحه‌ای است. سعی کنید کلمات کلیدی اصلی خود را در این بخش هدف قرار دهید. همانطور که در بالا نیز گفتیم، برای صفحات دسته‌بندی سایت خود می‌بایست از کلمات کلیدی تجاری استفاده کنید. سعی کنید ساختار از پیش تعیین شده‌ای را برای سایت خود رسم کنید تا از یک کلمه کلیدی در تگ تایتل چندین صفحه دسته بندی استفاده نکنید. در غیر این صورت با کنیبالیزیشن و دردسرهای ناشی از آن باید دست و پنجه نرم کنید.

برای نوشتن توضیحات متا صفحه دسته بندی سایت خود زمان لازم را صرف کنید. به این نکته توجه داشته باشید که از متنی یونیک و منحصر به فرد استفاده کنید. از کپی کردن توضیحات متا سایر صفحات خودداری کنید و سعی کنید برای تمامی صفحات سایت خود یک متن منحصر به فرد بهینه شده بنویسید.

 

بهینه سازی تگ H1

صفحات دسته‌بندی سایت باید مانند سایر صفحات یا پست‌های موجود در وب‌سایت بهینه سازی شوند، این بهینه سازی شامل تگ هدینگ H1 نیز می‌گردد. هر صفحه دسته‌بندی باید فقط یک برچسب هدینگ H1 داشته باشد و در بالای صفحه قبل از سایر محتواها قرار بگیرد. متن قرار گرفته در تگ H1 صفحه می‌تواند شبیه به متن تگ تایتل باشد، یا اینکه متن آن با تایتل صفحه دسته بندی متفاوت باشد اما یک سری کلمه کلیدی را هدف قرار دهد.
در زیر برچسب H1 بهتر است چند خط محتوا اضافه شود که هم به کاربران و هم ربات‌های موتور جستجو دید بهتری از موضوع صفحه بدهد.

 

محتوای صفحات دسته‌بندی

بعضی از وب‌مستران به اشتباه فکر می‌کنند که صفحات دستبه بندی، صرفا مکانی برای نشان دادن محصولات و مقالات سایت است و نیاز به محتوای غنی ندارد. این یک باور غلط است و صفحات دسته‌بندی همانند صفحات لندینگ هستند و برای کسب رتبه بندی نیاز به محتوای منحصر به فرد و سئو شده دارند. با در دست داشتن کلمات کلیدی که از مرحله تحقیق کلمه کلیدی در دست شما باقی مانده است می‌توانید محتوای مناسبی را ایجاد کنید.

با این حال با توجه به طراحی خاص صفحات دسته‌بندی نمی‌توان متن را به صورت گسترده در تمامی صفحه استفاده کرد. سعی کنید پس از تگ H1 بالای صفحه خود یکی دو خط محتوا در مورد صفحه دسته‌بندی بنویسید. همچنین متن و محتوای چند صد کلمه‌ای بنویسید و آن را در پایین صفحه خود اضافه کنید تا موتورهای جستجو بتوانند موضوع صفحات دسته بندی شما را متوجه شوند.
نکته‌ی دیگری که باید به آن توجه کنید حجم محتوای نوشته شده در صفحات دسته‌بندی سایت شما است. در شرایط برابر، صفحات دسته‌بندی که از محتوای دارای تعداد کلمه بیشتری برخوردار است (مثلا 800 کلمه) شانس بیشتری برای رتبه گرفتن نسبت به صفحه دسته‌بندی که دارای محتوایی با تعداد کلمه کمتر (مثلا 100 کلمه) دارد.

 

بهبود سرعت لود صفحه دسته‌بندی

بهینه سازی سرعت بارگذاری سایت از اهمیت زیادی برخوردار شده است و به این دلیل که تاثیر زیادی بر روی تجربه کاربری می‌گذارد به عنوان یک معیار برای رتبه بندی در نظر گرفته می‌شود. شاید سرعت بارگذاری سایت به اندازه بک‌لینک‌ها یا حتی کلمات کلیدی هدف قرار داده شده در تایتل بر روی رتبه بندی سایت‌ها تاثیرگذار نباشد، ولی در چند سال اخیر از اهمیت بسیاری برخوردار شده است و بهتر است که سرعت بارگذاری صفحات دسته‌بندی خود را بررسی کنید و در صورت لزوم آن‌ها را بهبود ببخشید.

 

بهینه سازی فیلتر‌ها

برای بالا بردن تجربه کاربری صفحه و راحت‌تر کردن دسترسی کاربران به محتوای صفحات، از فیلترهای گوناگونی در صفحه دسته‌بندی سایت خود استفاده کنید. فیلترهایی که می‌توانید در صفحه دسته‌بندی سایت خود استفاده کنید شامل فیلتر قیمت، فیلتر برند محصولات، فیلتر دسته بندی محصولات و فیلتر سایز و رنگ (در صورت لزوم) می‌باشند.

نکته‌ای که در هنگام استفاده از فیلترهای صفحه دسته‌بندی باید به آن توجه کنید، تغییرات ایجاد شده در URL بعد از استفاده از فیلتر است. اگر فیلتری که در صفحه دسته بندی خود قرار داده‌اید URLهای جدیدی را ایجاد می‌کند، می‌بایست با استفاده از فایل robots.txt آن‌ها را از دسترس موتورهای جستجو خارج کنید.
در غیر این صورت احتمال بروز مشکل محتوای تکراری در سایت شما وجود خواهد داشت. سعی کنید از فیلترهای Ajax استفاده کنید تا با این مشکلات روبرو نشوید.

بهینه سازی pagination

در سایت‌های فروشگاهی یا وبلاگ‌ها برای گروه‌بندی محصولات یا پست‌های نوشته شده از ایجاد دسته‌بندی‌های مختلف استفاده می‌کنند. در صورتی که تعداد محصولات و یا پست‌های موجود در یک دسته‌بندی از یک حدی فراتر رود باعث کند شدن سرعت بارگذاری صفحه دسته‌بندی شما خواهد شد.

برای جلوگیری از این کار باید از صفحه بندی (pagination) یا lazy load استفاده کنید. در صورتی که از صفحه بندی استفاده می‌کنید باید صفحات جدید خود را با استفاده از تگ noindex یا فایل robots.txt ببندید. همچنین باید از URLهای کنونیکال بر روی صفحات جدید ایجاد شده استفاده کنید و آن‌ها را به صفحه دسته‌بندی اصلی لینک دهید. در صورتی که موتورهای جستجو با صفحات دارای محتوای تکراری روبرو شوند، URL کنونیکال به آن‌ها اعلام می‌کند که صفحه اصلی دسته‌بندی سایت کدام است و کدام یک از صفحات را باید ایندکس کنند.

 

بهینه سازی تصاویر

تصاویر نقش بسیار مهمی بر روی تجربه کاربری صفحه دسته بندی شما دارند. خصوصا اگر شما وب‌سایت فروشگاهی را می‌گردانید تصاویر تاثیر زیادی بر روی انتخاب کاربران می‌گذارند. اما در صورتی که تصاویر را به درستی بهینه نکرده باشید می‌تواند تاثیر منفی را بر روی سئو و تجربه کاربری سایت شما بگذارد.
از تصاویری با ابعاد و حجم بهینه شده استفاده کنید تا بر روی سرعت لود صفحه دسته‌بندی شما تاثیر منفی نگذارد. همچنین برای هر یک از تصاویر خود متن Alt مناسبی بنویسید.
نکته بعدی استفاده از تصاویر متفاوت برای محصولاتی است که شکل ظاهری مشابه‌ای دارند. در صورتی که امکان این کار وجود نداشته باشد باید از عنوان محصول استفاده کنید و سعی کنید اطلاعات اضافی را برای کاربران خود در تایتل محصولات قرار دهید. به تصویر زیر دقت کنید:

تصاویر قرار گرفته در صفحه دسته بندی

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید در بعضی از مواقع نمی‌توان تصویر مناسبی را برای تمامی محصولات استفاده کرد و احتمال دارد که تصاویر موجود شباهت‌های زیادی با هم داشته باشند. به همین دلیل باید از تایتل مناسب برای ایجاد تمایز در محصولات خود استفاده بهره ببرید.

 

لینک سازی داخلی

یکی از بهترین راه‌ها برای تقویت صفحه دسته‌بندی وب‌سایت خود، ایجاد لینک‌های داخلی است. اما سوالی که پیش می‌آید از کجا این لینک‌ها را دریافت کنیم؟
یکی از بهترین مکان‌ها برای لینک‌سازی داخلی صفحات دسته‌بندی منو سایت است. سعی کنید که فقط دسته‌بندی‌های اصلی خود را در منو سایت قرار دهید. با این کار علاوه بر تقویت سئو صفحات، به کاربران نیز اجازه می‌دهید تا راحت‌تر به صفحات شما دسترسی پیدا کنند.

راه دیگر لینک گرفتن از محصولات موجود در دسته بندی‌ها است. با لینک دادن از صفحات محصول به دسته بندی مرتبط خودش، صفحات دسته‌بندی خود را قوی خواهید کرد.

 

لینک سازی خارجی

همانطور که گفته شد صفحات دسته‌بندی یکی از مهم‌ترین صفحات سایت هستند. این صفحات نقش به سزایی در رتبه بندی و افزایش فروش سایت شما خواهند داشت. به همین دلیل باید از استراتژی لینک سازی مناسبی در جهت کسب و ایجاد بک‌لینک برای این صفحات استفاده کنید.
به جای اینکه به تک تک صفحات محصول خود بک‌لینک بدهید بهتر است که حجم زیادی از بک‌لینک‌ها را به صفحات دسته‌بندی وب‌سایت خود هدایت کنید. تقویت این صفحات به رتبه بندی گرفتن صفحات محصول شما کمک خواهد کرد.

 

بروزرسانی صفحات دسته‌بندی

آپدیت صفحات دسته‌بندی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زمانی که شما یک محصول جدید یا یک پست جدید را در صفحه دسته‌بندی خود قرار می‌دهید، آن صفحه بروزرسانی می‌گردد. گوگل به آپدیت صفحات سایت بسیار علاقه‌مند است. به همین دلیل سعی کنید که در صفحات دسته‌بندی خود هر چند وقت یک‌ بار یک محصول یا پست منتشر کنید.

نتیجه گیری

در این پست سعی کردیم نکات مهم و عملی که در هنگام سئو صفحات دسته‌بندی باید به آن‌ها توجه کنید را به شما آموزش دهیم. حالا نوبت این است که این نکات را بر روی وب‌سایت خود پیاده سازی کنید و رتبه صفحات دسته‌بندی سایت خود را بهبود ببخشید.

سید پویا کاظمیان

مدیر تولید محتوای آساوب

دیدگاهتان را بنویسید

برای مطالعه مطالب مرتبط با این پست پیشنهاد می‌کنیم که به مقالات زیر نگاه بیاندازید: