در این پست سعی کردهایم تا شما را به صورت کامل با الگوریتمهای گوگل آشنا کنیم و مهمترین آپدیتهای الگوریتم گوگل را برای شما نام ببریم. برای اینکه بهتر با الگوریتم گوگل آشنا شوید ابتدا به معنی الگوریتم بپردازیم و ببینیم که خود الگوریتم چیست. تعریف استاندارد الگوریتم به این صورت است:
الگوریتم مجموعهای متناهی از قوانین و دستورالعملها میباشد که ترتیب اجرای خاصی دارد و هدف آن حل یک مسئله میباشد.
در زبان کامپیوترها، الگوریتم زمینهای را برای کامپیوتر فراهم میکند تا اقدامی خاص را انجام دهد. برای مثال کامپیوتر را به نحوی برنامه ریزی کند که به شکلی تصادفی یک عدد را از بین 1 تا 100 انتخاب شود و در مانیتور به نمایش درآورد.
اما الگوریتم گوگل چیست؟ چه وظیفهای دارد و چرا باید با آنها آشنا باشیم؟ با ما همراه باشید تا در ادامه این پست به صورت مفصل در مورد الگوریتمهای گوگل صحبت کنیم.
الگوریتم گوگل چیست؟
الگوریتمهای گوگل از همان تعریف الگوریتمی که در بالا برای شما شرح دادیم پیروی میکنند. به آخرین مطلبی که در گوگل جستجو کردید فکر کنید. چه “جدیدترین موزیک فلان خواننده” را جستجو کرده باشید یا “خرید کفش اسپورت” را در باکس جستجوی گوگل نوشته و آن را جستجو کرده باشید، احتمالا گوگل میلیونها جواب برای جستجوی شما باز میگرداند. اما گوگل چگونه تصمیم میگیرد که کدام نتیجه برای شما مناسب است و با چه ترتیبی آنها را به شما نمایش دهد؟ جواب ساده است، با استفاده از الگوریتم خود این کار را انجام میدهد.
گوگل الگوریتمی بسیار پیچیده برای ارائه نتایج به جستجو کنندهها آماده کرده است و این الگوریتم را به شکل مرتب تغییر میدهد. گوگل هرگز الگوریتم خود را به صورت عمومی منتشر نمیکند اما متخصصهای سئو توانستهاند با انجام آزمایشهای گوناگون تعدادی از پارامترهای موثر بر این الگوریتم را شناسایی کنند. شاید بتوان تاثیرگذارترین پارامترها بر روی سئو وبسایت را به صورت زیر نام برد:
• قرار دادن کلمه کلیدی در تگ عناوان صفحه، تگهای هدینگ و توضیحات متای سایت.
• تعداد لینکها و بکلینکهای ارگانیک صفحه
• نحوه عملکرد صفحه سایت در دستگاهها و مرورگرهای مختلف
این موارد شامل بخش خیلی کوچکی از پارامترهایی است که الگوریتمهای گوگل برای رتبه بندی صفحات وبسایتها استفاده میکنند. پارامترهای بسیار زیادی وجود دارد که الگوریتمهای گوگل با توجه به آنها لینکهای موجود در صفحه نتایج خود را رتبه بندی میکنند.
گوگل چگونه اهمیت عناصر مختلف را تعیین میکند؟
همانطور که گوگل به یک صفحه وب دست پیدا میکند و آن را میخواند، برای هر کدام از ویژگیهای صفحه یک مقدار عددی از پیش تعیین شده در نظر میگیرد. سپس این مقادیر عددی را به نتیجه نهایی اضافه میکند. در آخر وبسایتی که مطلوبترین ویژگیها را در خود داشته باشد الگوریتم گوگل بیشترین اهمیت را به آن خواهد داد و در بالای رتبه بندی قرار میدهد.
گوگل این محاسبات را با سرعتی باورنکردنی انجام میدهد. با استفاده از سئو در وبسایت خود ویژگیهایی که در این الگوریتمها دخیل هستند را بهینه سازی خواهید کرد و میتوانید رتبه وبسایت خود را برای کلمات کلیدی مورد نظر خود بهبود ببخشید.
رتبههایی که الگوریتمها برای صفحات مختلف در نظر میگیرند ثابت و همیشگی نیستند. مثلا صفحهای که برای کلمه کلیدی خاصی رتبه چهارم را دارد اگر محتوای خود را تغییر دهد و یا الگوریتمهای گوگل آپدیت شوند احتمال دارد که به رتبه اول صعود کند و یا حتی رتبه خود را از دست بدهد و به رتبههای پایینتر سقوط پیدا کند. اگر به دنبال این هستید که وبسایت خود را در رتبه اول برای کلمات کلیدی مورد نظر خود ثابت نگه دارید باید به صورت مستمر از آپدیت شدن الگوریتمهای گوگل با خبر باشید تا بتوانید استراتژی سئو مناسبی را برای صفحات سایت خود تدوین و پیاده سازی کنید.
در کل 5 عامل عمده بر روی نحوه کار الگوریتمهای گوگل تاثیر میگذارد. در ادامه در مورد این موارد بیشتر صحبت خواهیم کرد:
1-معنی کوئری چیست؟
برای اینکه گوگل مرتبطترین نتایج را برای جستجوی کاربران نمایش دهد، باید بفهمد که کاربر دقیقا به دنبال چه مطلبی است و هدف از جستجوی کاربر چیست. گوگل باید موارد مختلفی را درک و ارزیابی کند:
معنی کلمات- معنی دقیق کلمات استفاده شده در زبانی که جستجو با آن انجام شده است چیست؟
هدف کاربر از انجام پرسجو- هدف کاربر برای استفاده از چنین کوئری چیست؟ آیا او به دنبال تعریف، بررسی، خرید یا پیدا کردن یک وبسایت خاص است؟
آیا تازگی محتوا مهم است- بعضی از کوئریها نسبت به زمان بسیار حساس هستند و به اطلاعات جدیدی نیازمند هستند.
خب دلیل اهمیت این نکات کاملا مشخص است. اگر کسی به دنبال جدیدترین مدل یک گوشی یا جدیدترین موزیک یک خواننده باشد، در این کوئری اهمیت تازه بودن محتوا کاملا مشخص میگردد.
اما در بعضی از مواقع و خصوصا زمانی که کاربر از سوالاتی کلی استفاده میکند درک دقیق منظور کاربر بسیار دشوار خواهد شد. در این موارد گوگل آنچه را که خودش بهترین نتیجه میداند به نمایش درمیآورد. اما در کنار آنها گزینههای اضافی را نمایش میدهد تا به بهبود نتایج جستجو کمک کند.
به عنوان مثال به این ابهام زدایی که گوگل برای کلمه کلیدی “شیر” در نظر گرفته است نگاه کنید:
2-ارتباط صفحات
در مرحله دوم موتورهای جستجو باید صفحاتی را که بیشترین ارتباط را با جستجو کاربران دارند را پیدا کند. این کار را با خزیدن و ایندکس سازی منظم تمام وبسایتها در اینترنت و تجزیه و تحلیل محتوای آنها صورت میگیرد. کلمات کلیدی در پیدا کردن ارتباط صفحات نقش اصلی را بازی میکنند.
محتوای نوشته شده در صفحات و کلمات کلیدی قرار گرفته در تایتل و هدینگها به درک ارتباط موضوعی بسیار کمک میکنند.
3-کیفیت محتوا
به احتمال زیاد برای هر کوئری میلیونها صفحه مرتبط در وب موجود است، بنابراین وظیفه گوگل این است صفحاتی که دارای محتوای با کیفیت هستند را اولویت بندی کند و آنها را برای کاربران به نمایش درآورد. گوگل برای اولیت بندی از معیارهای زیر استفاده میکند:
• تخصصی بودن محتوا
• قوی بودن محتوا
• قابل اعتماد بودن محتوا
بعلاوه یکی از اصلیترین معیارها نیز الگوریتم PageRank است که کیفیت و کمیت لینکهای اشاره شده به یک صفحه را در نظر میگیرد و آنها را در رتبه بندی صفحات لحاظ میکند.
در کنار این معیارها، گوگل از الگوریتمهای مخصوصی برای پیدا کردن صفحات اسپم استفاده میکند. این صفحات سعی میکنند با استفاده از سئو کلاه سیاه صفحات سایت خود را در رتبههای برتر گوگل به نمایش درآوردند و گوگل نیز به دنبال پیدا کردن و جریمه این صفحات است.
4-قابلیت استفاده صفحات
بعد از اینکه گوگل ارتباط موضوعی صفحات را بدست آورد و کیفیت آنها را مورد ارزیابی قرار داد، نوبت به این میرسد که قابلیت استفاده و کاربرپسند بودن صفحات را نیز مورد ارزیابی قرار دهد. این ارزیابی جنبههای فنی متفاوتی را در نظر میگیرد:
- رسپانسیو بودن صفحات
- درست به نمایش درآمدن در تمامی مرورگرها
- برخورداری از سرعت لود بالا
- داشتن امنیت بالا
شاید این موارد مهمترین عوامل در رتبه بندی سایتها نباشند ولی زمانی که سایر عوامل (مانند مرتبط بودن و کیفیت صفحات) در یک سطح باشد، گوگل با توجه به این عوامل شروع به رتبه بندی صفحات سایت میکند.
5-تنظیمات مربوط به کاربر
آخرین عامل که تاثیر نسبتا زیادی بر روی رتبه بندی سایتها دارد شرایط فردی کاربر و تنظیمات خاصی است که گوگل به آنها توجه میکند. این عوامل شامل موارد زیر میباشد:
- مکان کاربر
- تاریخچه جستجوها
- تنظیمات جستجو
یک نمونه بارز از تاثیر مکان جستجو، جستوی کلمه “Football” در آمریکا و انگلستان است. اگر کاربری در انگلستان کلمه “Football” را جستجو کند شاهد نتایجی درمورد ورزش فوتبال و تیمهای فوتبالی حاضر در لیگهای مختلف دنیا خواهد بود، اما اگر کاربری در آمریکا کلمه “Football” را جستجو کند نتایجی در مورد ورزش فوتبال آمریکایی مشاهده خواهد کرد.
گوگل علاوه بر الگوریتم خود از انسانها نیز برای رتبه بندی استفاده میکند گوگل بازخورد کاربران را در مواجه با صفحات در نظر میگیرد و نحوه برخورد کاربران با وبسایتها را در رتبه بندی صفحات دخیل میکند.
آپدیتهای الگوریتم گوگل
به طور کلی میتوانیم به روزرسانیهای الگوریتم گوگل را به دو دسته تقسیم کنیم:
- به روزرسانیهای جزئی
- به روزرسانیهای اصلی
گوگل اغلب هر چند وقت یکبار الگوریتم خود را تغییر میدهد. البته منظور از هر چند وقت یکبار چندین بار در روز است. اغلب اثرگذاری این تغییرات بسیار کوچک است و کسی به آنها توجه نمیکند.
در کنار این به روزرسانیهای جزئی گوگل، یک سری به روزرسانی اصلی نیز بر روی الگوریتمهای گوگل اتفاق میافتد که اثرگذاری بسیار زیادی بر روی رتبهبندیها دارند. این آپدیتها معمولا بین متخصصهای سئو جنب و جوش زیادی ایجاد میکند و اغلب نامهای جذابی نیز به این آپدیتها میدهند.
مهمترین آپدیتهای الگوریتم گوگل
در ادامه لیستی از شناخته شدهترین و معروفترین به روزرسانیهای الگوریتم گوگل را که در دهه گذشته رخ دادهاند را برای شما معرفی خواهیم کرد.
الگوریتم Panda (2011)
الگوریتم پاندای گوگل یک نوع فیلتر است که بر روی صفحات دارای محتوایی با کیفیت پایین، محتوای نازک، صفحاتی که محتوای آنها با کلمات کلیدی پر شده است و محتوای تکراری متمرکز شده است. در سال 2016 در الگوریتم اصلی گنجانده شد و به طور منظم به روزرسانی میشود.
الگوریتم پنگوئن (2012)
یکی از الگوریتمهای مهم گوگل است که بر روی لینکهای بیکیفیت، اسپم، بی ربط، بهینه سازی نشده متمرکز میباشد.
الگوریتم Hummingbird (2013)
یکی از آپدیتهای گوگل که به اسم مرغ مگس خوار نیز شناخته میشود بر روی شناخت بیشتر کوئریهای نوشته شده توسط کاربران تمرکز یافته است.
الگوریتم Pigeon (2014)
این آپدیت بر روی بهبود نتایج محلی و کیفیت آنها نظارت دارد.
به روزرسانی موبایل (2015)
این به روزرسانی در بین متخصصهای سئو با نام Mobilegeddon نیز شناخته میشود. این آپدیت در هنگام سرچ به وسیله گوشیهای موبایل صفحاتی را که برای نمایش در موبایل بهینه سازی شدهاند را انتخاب میکند.
الگوریتم RankBrain (2015)
الگوریتم RankBrain یک مولفه یادگیری ماشینی از الگوریتم اصلی مرغ مگسخوار است که نتایج مرتبطتری را پیدا میکند.
الگوریتم Fred (2017)
الگوریتم Fred یک به روزرسانی تأیید نشده است که به نظر میرسید بر روی شناسایی محتوای بیکیفیت و تبلیغ محور متمرکز است و به دنبال محتواهایی است که دستورالعملهای کیفیت جستجوی گوگل را نقض میکنند.
الگوریتم Bert (2019)
یکی دیگر از الگوریتمهای یادگیری ماشین گوگل است که بر درک بهتر متن جستجو شده در کوئریها متمرکز شده است. این به روزرسانی بر مدل پردازش زبان طبیعی به نام BERT بنا نهاده شده است.
نتیجهگیری
در این پست سعی کردیم الگوریتمهای گوگل را برای شما شرح دهیم. این الگوریتمها به صورت یک راز در اختیار گوگل است و با آپدیت روزانه آنها اجازه نمیدهد که شخص یا شرکتی آنها را رمز شکنی کند. هر وبمستر باید آشنایی نسبی با الگوریتمها و قوانین گوگل داشته باشد تا در جریمههای گوگل گرفتار نشود.