خیلی از سئوکارها و وبمسترها به سئو منو وبسایت اهمیت نمیدهند و آن را مهم نمیشمارند. در این پست میخواهیم اصول بهینه سازی منو وبسایت را با شما به اشتراک بگذاریم.
درحالت ایدهآل منو سایت باید قابلیت دسترسی به هر یک از صفحات وبسایت شما را فراهم کرده باشد. اما همانطور که میدانید ساخت و طراحی وبسایتها کمی دور از حالت ایدهآل آنها انجام میگردد. برای طراحی یک وبسایت باید با چالشهایی مانند نمایش در دستگاههای مختلف، انتخاب بهرین قالب، فونت و اندازه آن و کلی مشکل دیگر سر و کله بزنیم. با تمام کردن طراحی سایت و ساخت صفحات حرفهای حالا نوبت به ساخت یک سیستم ناوبری برای جابهجایی بین صفحات وبسایت میرسد. در ادامه این پست یک سری نکات مفید برای بهینه سازی این سیستم ناوبری که به آن منوی سایت نیز اطلاق میگردد با شما به اشتراک میگذاریم.
منوهای وبسایت
اول از همه به این موضوع اشاره کنیم که در بین بعضی از وبمسترها به اشتباه فرضیه برقرار است که میگوید هر سایتی باید یک منوی وبسایت داشته باشد، در صورتی که این فرضیه کاملا غلط است. به طور مثال میتوان در بالای منوی اصلی یک سری لینک با فونت ریزتر قرار داد و آنها را به صفحات مهم سایت متصل کرد.
یک سری از وبسایتها از یک بخش بزرگ برای نمایش منو اصلی خود استفاده میکنند و با ایجاد نوار کوچکی در بالا یا پایین این بخش لینکهای داخلی و یا حتی خارجی در آن قرار میدهند. لینکهای خارجی میتوانند به صفحات اجتماعی مانند اینستاگرام، لینکدین و … اشاره کنند. بسته به نیاز خود و شرایط سایت میتوانید به راحتی از یک یا چند منو دیگر به هدر خود اضافه کنید.
منوهای ثانویه در بالا یا پایین منوی اصلی معمولا از فونت کوچکتری برخوردار هستند و میتوانید با تغییراتی در رنگ و استایل آن توجه بازدید کننده را به این دسته از لینکها جلب کنید.
نکتهای که در مورد منوها وجود دارد این است که هر چیزی را در منو سایت خود قرار ندهید. انجام این کار وبسایت شما را به هم ریخته نشان میدهد و باعث میگردد منوی اصلی شما بازتاب ضعیفی از ساختار سایت شما را نمایش دهد. پس روی مهمترین مطالب تمرکز کنید.
به عنوان مثال: وجود لینکی به صفحه (تماس با ما) میتواند بسیار مفید واقع شود، به شرطی که فقط هدف اصلی شما این باشد که بازدید کنندگان با شما تماس بگیرند. اگر وبسایت شما به شکلی است که تعامل زیادی با بازدیدکنندگان ندارید میتوانید این لینک را در منوی ثانویه وبسایت خود قرار دهید.
وجود لینکهای زیاد در منو
وجود لینکهای زیاد در هر بخش از صفحه شما اصلا کار درستی نیست و باید چگالی لینک را در هر بخش به شکلی مناسب رعایت کنید. شاید گوگل به شما اجازه دهد که در صفحه خود تا 250 لینک قرار دهید و یا حتی تعدادی بیشتر از این عدد، اما در این صورت هنگامی که بازدید کننده به سایت شما وارد میشود با یک صفحه پر از لینک روبرو خواهد شد که باید در میان این لینکها به دنبال محتوایی بگردد که دلیل وارد شدن او به سایت شما بوده است.
با توجه به تجربهای که ما بدست آوردهایم و متخصصین سئو بیان کردهاند بهتر است این نکات را به یاد داشته باشید:
- از فهرستهایی که زیر منو دارند و ریز منو آنها نیز دارای زیر منو است و این داستان هیمنطور ادامه دارد اصلا استفاده نکنید
- استفاده کردن از تعداد خیلی زیادی دستهبندی در منوی سایت (چه خبرتونه؟!)، این کار توصیه نمیشود
- برگه لیست مقالههای شما که به صورت بینهایت اسکرول شده و تعداد خیلی زیادی لینک به مقاله در آن وجود دارد (یا این برگهها را صفحه بندی کنید و یا اینکه از گزینه بارگزاری بیشتر استفاده کنید)
- از tag cloud استفاده نکنید
اما دلیل اینکه ما به شما توصیه میکنیم که از انجام دادن این کارها پرهیز کنید، چیست؟ وجود بیش از حد لینک در یک صفحه، ارزش لینکهای شما را کاهش میدهد.
وجود تعداد زیادی لینک در یک برگه باعث میگردد هر لینکی که از آن برگه به صفحه دیگری میرود، برای صفحه جدید ارزش و اعتبار کمتری را حمل کند. علاوه بر این، تمرکز بازدید کننده شما را نیز بهم میریزد. با اضافه کردن هر لینک، در اصل دارید تمرکز را از روی هدف اصلی آن صفحه دور میکنید.
برای افزودن بیش از یک زیر منو باید دلیل محکم و قانع کنندهای داشته باشید. اگر احساس میکنید که به یک سطح اضافی در منو خود نیاز دارید، تعداد کلیکهایی را که منو به خود میگیرد را کنترل کرده و در صورت لزوم این زیر منو جدید را اضافه کنید. همچنین بهتر است صفحات لندینگ خوبی را برای لینکهای زیر منوی خود ایجاد کرده باشید.
ویژگی یک منوی عالی در وبسایت
هیچ الگویی برای (منوی عالی) وجود ندارد. عالی بودن یا بد بودن منو به سایت شما و اهداف شما بستگی دارد. در هر صورت، دو سوال مهم در این زمینه وجود دارد که وقتی در حال ساخت منو برای هر وبسایتی هستید باید این دو را از خود بپرسید:
برای منوی سایت از چه ساختاری استفاده کنم؟
حداقل مواردی که در منوی سایت جا داده میشود کدامند؟
نکته دیگری که در مورد منو وجود دارد استفاده از منوی کشویی در وبسایت برای زیرمنوهای مهم است. همچنین این نکته را فراموش نکنید که وجود تعداد زیادی لینک در منو میتواند ارزش لینکها را کاهش دهد.
در ادامه میخواهیم تعدادی از اشتباهات رایج در منو را با هم بررسی کنیم.
اشتباهات رایج در بهینه سازی و سئو منو
منو وبسایت شما بخشی از بازاریابی شما حساب میگردد. هر بازدیدکنندهای که به سایت شما میآید با نگاه کردن به منو میتواند محصولات و خدماتی که ارائه میدهید را شناسایی کند. وجود اشتباه در منو باعث افزایش نرخ پرش و زمان حضور کم در سایت شما میگردد. برای اینکه جلوی اشتباهات رایج در منو وبسایت را بگیرید اول باید با آنها آشنا شوید.
1- استفاده از عبارات گیج کننده برای لینک زدن به دیگر برگهها
حتما جمله معروف استیو جابز را شنیدهاید که گفته: “متفاوت باش”. خب باید بگم که منظورش اصلا در مورد منو سایت نبوده. در ساخت منو باید به جای خلاقیت، شفافیت به خرج دهید. از عباراتی مانند “با هم گپ و گفت کنیم”، “بیا صحبت کنیم” و امثال اینها استفاده نکنید و خیلی واضح و شفاف عبارت (تماس با ما) یا (ارتباط با ما) را در منو قرار دهید. با استفاده از عبارتهای خلاقانه فقط بازدیدکنندهها را سردرگم میکنید و تجربه کاربری بدی را برایشان رقم خواهید زد.
پیشنهاد ما این است که خلاقیت را در این مورد محدود نگه دارید و نهایتا از عباراتی مانند (تماس با آساوب) به جای (تماس با ما) استفاده کنید.
2- قرار دادن وبلاگ در منو اصلی
وبلاگ بخشی از سایت هست که بازدید کننده با استفاه از آن میتواند شما را پیدا کند. معمولا وبلاگ مقصد نهایی بازدید کننده نیست و نباید در منو اصلی ظاهر شود. میتوانید وبلاگ خود را در منو ثانویه و یا حتی فوتر قرار دهید. البته توجه کنید که اگر وبسایت شما ماهیت آموزشی دارد و در وبلاگ خود مقالات آموزشی پست میکنید حتما آن را در منو اصلی قرار دهید.
3- واضح نبودن در رابطه با محصولات و خدمات
باز یادآور میشویم که منو جزئی از بازاریابی شما است و بازدید کننده با نگاه کردن به منو به ماهیت سایت شما پی میبرد. اگر محصولات گوناگونی در وبسایت خود به فروش میرسانید به جای استفاده از کلمه خدمات و آوردن محصولات در زیر منو، هر یک از دستهبندیهای خود را واضح و روشن اعلام کنید. استفاده از کلمه خدمات برای شرکتهایی مجاز است که محصول یا خدمات خیلی محدودی را ارائه میدهند.
4- طولانی بودن منو
برای بهینه سازی منوی خود به طول آن توجه کنید. قانون Hick میگوید که هر چقدر به یک نفر تنوع بیشتری برای انتخاب بدهید، مدت زمان انتخاب او را طولانی خواهید کرد. به همین دلیل با کوتاه نگه داشتن منوی اصلی خود به بازدیدکنندگان کمک کنید تا راحتتر تصمیم بگیرند.
5- بیش از حد جلب توجه کردن
به این نکته توجه کنید که محتوای شما باید ستاره سایت باشد نه منوی سایت. بعضی از وبسایتها هدرهای بزرگی دارند که در آن منو کاملا خودنمایی میکند. داشتن همچین طراحی در وبسایت باعث میگردد که حواس بازدید کننده از محتوا پرت شود و جذب منو شوند. تا حد امکان منو و هدر خود را ساده و جمع و جور طراحی کنید تا بازدید کنندهها را از راه به در نکنند.
6- منوی اصلی سایت رسپانسیو نسیت
یکی از اشتباهات رایجی که در سایتهای تازه ساخته شده وجود دارد، رسپانسیو نبودن بخشهای آن به خصوص منوی سایت است. سعی کنید که منو سایت را برای تبلت و موبایل به شکلی کاملا واکنشگرا بسازید تا بازدید کنندگانی که با دستگاههایی مانند تبلت یا گوشی از سایت شما بازدید میکنند تجربه کاربری عالی را کسب کنند. این نکته در سئو منوی سایت بسیار مهم است، زیرا تعداد بازدیدکنندگانی که با موبایل وارد وبسایتها میشوند به شکل باورنکردنی رو به افزایش است.
7- نبود لینک به صفحه اصلی در منو
در سالهای گذشته استاندارد به این شکل بود که در منو لینکی برای صفحه اصلی قرار داده نمیشد و بازدیدکنندگان با کلیک بر روی لوگو به صفحه اصلی میرفتند. البته هنوز هم بر سر این موضوع اختلاف نظرهایی وجود دارد و بعضی از دیجیتال مارکترها اعتقادی به قرار دادن لینک صفحه اصلی در منو سایت ندارند. ولی برای سهولت بازدید کننده و گیج نشدن در هنگام گشت و گذار در سایت پیشنهاد میکنیم که این لینک را در سایت خود قرار دهید.
8- قرار دادن صفحاتی در منو که ترافیک خیلی کمی دارند
از قرار دادن صفحاتی که ترافیک خیلی کمی دریافت میکنند در منوی اصلی خود اجتناب کنید. با استفاده از گوگل آنالیتیکس صفحاتی که ترافیک کمی دارند را شناسایی کنید و آنها را به فوتر است خود انتقال دهید.
9- استفاده از زیرمنوهای تو در تو
بعضی سایتها از زیرمنوهای تو در تو استفاده میکنند. تا حد ممکن از انجام این کار پرهیز کنید و به جای استفاده از زیرمنوهای تو در تو، از مگا منو استفاده کنید. با مگا منو میتوان چندین زیر منو را به صورت یکجا نمایش داد.
10- قرار دادن منو در مکانی غیر استاندارد
این مورد مخصوص طراحان سایت است. بعضی از طراحان از خلاقیت و قدرت تجسم بالایی برخوردارند و دوست ندارند وبسایتی که طراحی کردهاند مشابه سایتهای موجود دیگر باشد. ولی این را به یاد داشته باشید که منو مکان مشخصی دارد و چشم بازدید کننده به دیدن منو در بالای صفحه عادت کرده است. از قرار دادن منو در وسط یا پایین صفحه جدا خودداری کنید و کاربران سایت را سردرگم نکنید. این نکته را در نظر بگیرید که در هنگام خرید ماشین به شما خودرویی را تحویل دهند که فرمان آن در صندلی عقب قرار گرفته باشد، چه حسی به شما دست میدهد؟
11- عوض شدن منوی اصلی در صفحات مختلف
متاسفانه هنوز این اتفاق رخ میدهد. در بعضی از سایتها با رفتن از یک صفحه به صفحه دیگر شاهد این هستیم که منوی اصلی نیز تغییر میکند. این تغیرات میتواند شامل جابجایی لینکها با یکدیگر نیز باشد. صفحات سایت خود را چک کنید و ببینید که آیا در تمامی صفحات منو به یک شکل دیده خواهد شد؟
12- از CTA در منو خود استفاده نمیکنید
هر وبسایت برای خودش هدف مشخصی دارد. در هدر خود دکمهای قرار دهید که از بقیه منو جدا باشد و بازدید کننده بتواند به راحتی آن را تشخیص دهد. این دکمه میتواند دکمه ثبت نام، درخواست خدمات، دکمه تماس یا همچین چیزایی را در خود داشته باشد. با این کار میتوانید بازدید کننده را به اهداف بازاریابی خود هدایت کنید.
نتیجهگیری
منو یکی از بخشهای مهم هر وبسایت است. منو بر روی عوامل مختلفی مانند نرخ پرش و زمان حضور بازدیدکننده در سایت تاثیرگذار است. در این مقاله با اهمیت منو در سایت و اشتباهات رایج در ساخت منو آشنا شدید. حالا وقت آن است که به وبسایت خود بروید و این موارد را در آن بررسی کنید. اگر در مورد منو نکته خاص یا تجربهای دارید آن را در کامنتها با ما در میان بگذارید.