بهینه سازی فوتر وب‌سایت
/
/
13 روش برای بهینه سازی فوتر وب‌سایت

13 روش برای بهینه سازی فوتر وب‌سایت

راهنمای مطالعه

فوتر وب‌سایت یکی از بخش‌های مهم سایت است که زیاد مورد بازدید کاربران قرار می‌گیرد. در این پست به شما توضیح می‌دهیم که چرا این بخش از سایت شایستگی توجه بیشتری را دارد و چگونه می‌توان فوتر سایت را بهینه سازی کرد.
فوتر وب‌سایت‌ها یکی از مهم‌ترین بخش‌های اکثر وب‌سایت‌ها است که در هنگام سئو و بهینه سازی سایت، این بخش نادیده گرفته می‌شود. بعضی از طراحان سایت فوتر را به عنوان آخرین بخش سایت طراحی می‌کنند و زمان زیادی را نیز برای طراحی آن صرف نمی‌کنند. علاوه بر این طرح‌های پیاده شده بر روی فوتر اکثرا بهینه نشده باقی می‌مانند. با سئو فوتر خود می‌توانید کمک قابل توجه‌ای به سئو کلی سایت خود کنید.
فوترها می‌توانند در استراتژی‌های سئو خصوصا در استراتژی‌های افزایش نرخ تبدیل نقش بزرگی بازی کنند. یک فوتر بهینه شده می‌تواند نقش یک شبکه ایمن را برای کاربران ایفا کند و صفحات مهمی را که در منو اصلی سایت به آن‌ها اشاره نشده است را در دسترس کاربران بگذارد. فوتر می‌تواند هم در تجربه کاربری دسکتاپ و هم بر روی تجربه کاربری موبایل تاثیرگذار باشد.

اهمیت بهینه سازی فوتر سایت در چیست؟

طبق تجربه‌ای که به دست آورده‌ایم کاربران به سه دلیل عمده به فوتر سایت مراجعه می‌کنند:

یافتن موقعیت شغلی، پیدا کردن سیگنال اعتماد و در زمانی که در سایت گم شده‌اند معمولا به فوتر مراجعه می‌کنند.

طی یک پژوهش در چند سایت فرصت‌های شغلی را در هدر سایت قرار دادند و رفتار کاربران را بررسی کردند، در این بین کاربران چندین بار صفحه اصلی سایت را به پایین اسکرول کردند تا این آیتم را در سایت پیدا کنند. این آزمایش اهمیت فوتر را به درستی نشان داده است. کاربران به صورت پیشفرض برای یافتن یک سری از علائم و اطلاعات به فوتر سایت مراجعه می‌کنند و در صورتی که آن‌ها را در فوتر سایت پیدا نکنند سردرگم خواهند شد و تجربه کاربری منفی را کسب خواهند کرد.

ایجاد تجربه کاربری ضعیف در کاربران باعث خروج کاربر از سایت و از دست دادن کاربران می‌شود که در طولانی مدت بر روی رتبه بندی سایت نیز اثر گذار خواهد بود. طبق تجربه‌ای که در این مدت در بهینه سازی وب‌سایت‌ها کسب کرده‌ایم میتوانیم بگوییم که فوتر هر وب‌سایتی لازم دارد تا تحت تست‌های مختلفی قرار بگیرد و المان‌های موجود بر روی آن به شکلی بهینه‌شده در کنار هم قرار بگیرند.

آیا ایده تغییر فوتر وب‌سایت می‌تواند فکر مناسبی باشد؟

با استفاده از نقشه‌های حرارتی فعالیت کاربران، می‌توانید بخش‌هایی از سایت را که کاربران در آن فعالیت داشته‌اند یا علاقه‌ای به حضور در آن بخش نداشته‌اند را مشخص کنید. اگر در بخش فوتر خود فعالیت کمی مشاهده می‌کنید یا کلا کاربران در این بخش از سایت حضور پیدا نمی‌کنند به این معنی است که یا دسترسی به این بخش ندارند یا اینکه چیز ارزشمندی برای کاربران در فوتر سایت خود قرار نداده‌اید.

یک فرق اساسی بین هدر و فوتر وجود دارد که آن هم این موضوع است که هدر یک نقشه فشرده از مهم‌ترین صفحات سایت را در خود جا داده است، در حالی که فوتر شامل اطلاعات بسیار مهمی می‌باشد که در هدر قرار نگرفته است. این اطلاعات می‌تواند شامل نمای کلی کسب و کار، راه‌های تماس، صفحاتی خاص مانند صفحه شرایط و قوانین، صفحه استخدام و … باشد.

یکی از اشتباهات رایجی که در هنگام طراحی فوتر انجام می‌شود بهینه سازی بیش از حد آن است. اگرچه استفاده از تمامی کلمات کلیدی و دسته‌بندی‌های مهم سایت در فوتر خیلی وسوسه انگیز به نظر می‌رسد، اما الگوریتم رتبه بندی گوگل این بخش را بررسی می‌کند و ممکن است تاثیر منفی را بر روی رتبه‌بندی صفحات وب‌سایت شما لحاظ کند.

سوالی که پیش می‌آید این است که تا چه مقدار می‌توان فوتر را بهینه سازی کرد؟
این نکته را در نظر بگیرید که کلمات یا عباراتی ارزش قرار گرفتن در فوتر را دارند که به برند شما ارزش افزوده‌ای اضافه کنند یا بازدیدکنندگان را ترغیب به اقدام خاصی کنند.

چگونه یک فوتر خوب ایجاد کنیم

به فوتر سایت خود یک دید استراتژیک داشته باشید. فوتر سایت می‌تواند هم در بحث طراحی و زیبایی سایت و هم ارائه تجربه کاربری عالی و سئو سایت تاثیرگذار باشد. ایجاد فوتر بهینه شده برای هر وب‌سایتی ضروری است. اما چگونه فوتر سایت را بهینه سازی کنیم؟
با ما همراه باشید تا نکات مهم و ضروری که در هنگام بهینه سازی فوتر به آن‌ها نیاز دارید را برای شما شرح دهیم:

1-ناوبری

در بخش فوتر نیاز به کپی کردن ناوبری و منو اصلی سایت ندارید. ولی اینکه دسترسی‌هایی به محتواهای اصلی سایت و صفحاتی که در منو اصلی قرار نگرفته‌اند ایجاد کنید، حرکت هوشمندانه‌ای است.
برخی از سایت‌ها در فوتر خود لینک‌های زیادی برای دسترسی به بخش‌های مختلف قرار می‌دهند. به این نوع فوترها، فوتر چاق “fat footer” می‌گویند. گسترش فوتر می‌تواند به افزایش نرخ تبدیل کمک کند، اما به شرطی که از اطلاعات مرتبطی استفاده شود که ناوربری سایت را بهبود ببخشد. اگر از محتوای تکراری و بی ربط در فوتر خود استفاده کنید، این احتمال وجود دارد که کاربر از خواندن فوتر صرف نظر کند.

2-CTA

استفاده از دکمه‌های اقدام برای عمل یک راه عالی برای تبدیل بازدید کننده به مشتری است. از آنجایی که کاربران محتوای فوتر را نگاه می‌کنند، استفاده از CTA در فوتر می‌تواند راه کار مناسبی باشد. نکته‌ای که وجود دارد واضح بودن CTA و استفاده از متن جذاب در آن است، در غیر این صورت CTA نمی‌تواند برای شما کار خاصی انجام دهد.

3-قرار دادن بخش ثبت نام و اشتراک

اگر در وب‌سایت خود دارای وبلاگ و خبرنامه هستید و کاربران نیز علاقه‌مند هستند که اخبار شما را دنبال کنند بهتر است بخشی را برای این منظور در فوتر سایت خود قرار دهید تا از هر صفحه‌ای که خواستند بتوانند در خبرنامه شما ثبت نام کنند.

4-قرار دادن دکمه‌های شبکه‌های اجتماعی

قرار دادن دکمه‌های شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، کانال تلگرام، توییتر و … باعث می‌شود کاربران به راحتی با صفحات اجتماعی شما تعامل پیدا کنند. این کار به افزایش آگاهی از نام تجاری کمک بزرگی خواهد کرد و باعث می‌شود صفحات اجتماعی شما نیز با سرعت بیشتری رشد کنند.

5-اطلاعات تماس

با قرار دادن اطلاعاتی درباره راه‌های تماس به کاربران خود اجازه خواهید داد تا به راحتی با برند شما ارتباط برقرار کنند. هر سایتی باید یک فرم تماس کاملی داشته باشد، اما معمولا این فرم را در صفحه تماس با ما قرار می‌دهند. علاوه بر این بعضی از کاربران علاقه دارند تا از راه‌هایی مانند تماس تلفنی یا ایمیل با برند شما ارتباط برقرار کنند.
سعی کنید از شماره تلفن‌ها یا آدرس ایمیلی استفاده کنید که همیشه در دسترس باشند. همچنین اگر کسب و کار شما دارای دفتر با فروشگاه فیزیکی است، بهتر است که آدرس دقیق آن در فوتر قرار داده شود.

6-اختار کپی رایت

هر وب سایت باید یک اختار کپی رایت در فوتر سایت خود داشته باشد. این اختار به عنوان یک عامل بازدارنده دزدی ادبی عمل می‌کند و در صورت پیگرد قانونی می‌تواند به شما کمک کند.

7-سیاست حفظ حریم خصوصی

این بخش خط مشی‌های رازداری، اطلاعاتی که در مورد کاربران در سایت خود جمع آوری می‌کنید (برای مثال کوکی‌ها، اطلاعات تماس شخصی و غیره) و همچنین نحوه استفاده از آن را به اطلاع کاربران می‌رساند. در اصل داشتن بخشی برای بیان سیاست حفظ حریم خصوصی کاربران یک الزام قانونی است، ولی در کنار آن فرصتی را برای ایجاد اعتماد در بین کاربران نسبت به وب‌سایت شما در اختیارتان قرار می‌دهد.

8-شرایط استفاده

بخش شرایط استفاده نباید با سیاست حفظ حریم خصوصی اشتباه گرفته شود. شرایط استفاده توافقی است که کاربران برای استفاده از وب‌سایت باید با آن موافقت کنند و آن را رعایت کنند. شرایط استفاده بیشتر در وبسایت‌های تجاری و شبکه‌های اجتماعی دیده می‌شود ولی محدود به وب‌سایت خاصی نیست. در کل هر سایتی که اطلاعاتی را از کاربران خود ذخیره می‌کند باید این بخش را داشته باشد.

9-ابزار جستجو در سایت

سایت‌های بزرگی دارای حجم زیادی از محتوا بر روی خود هستند و پیمایش و پیدا کردن مطلب مورد نظر در این سایت‌ها می‌تواند کمی سخت می‌باشد. در هنگام مواجه با این موارد اضافه کردن ابزار جستجو در هدر یا فوتر سایت کار منطقی به حساب می‌آید.

در ضمن ابزارهای جستجو شامل پیچیدگی‌های خاص خود هستند و گاهی اوقات استفاده نکردن از ابزار جستجو خیلی بهتر از استفاده کردن از آن‌ها است. در صورتی که یک وب‌سایت کوچک و بدون پیچیدگی خاص را مدیریت می‌کنید اضافه کردن ابزار جستجو به فوتر می‌تواند آن را شلوغ کند.

10-بیان اهداف و ارزش‌ها

برای سازمان‌هایی که کاربران خاص و با ارزش‌های مشابه را به خود جذب می‌کنند (مانند وب‌سایت‌های فرهنگی، اجتماعی و …)، فوتر می‌تواند بخش بسیار مناسبی باشد که در بخشی از آن اهداف و ارزش‌های سازمان خود را بیان کنید.

11-استفاده از طرح و رنگ مطابق با برند

مانند سایر بخش‌های هر وب‌سایت، فوتر نیز باید دارای طرح و رنگ مطابق با هویت برند باشد. یکی از استراتژی‌های متداول برای طراحی فوتر، استفاده از رنگ متنی متفاوت با رنگ متن بدنه سایت است. به این شکل که مثلا اگر متن بدنه سایت تیره و زمینه آن روشن است، در بخش فوتر از رنگ متنی روشن با زمینه تیره استفاده شود.

در خصوص قرار دادن لوگو سایت در فوتر باید بگوییم که این کار به نفع برند شما است. خصوصا اگر صاحب وب‌سایت و کسب و کار جدیدی هستید و می‌خواهید که آگاهی از برند خود را افزایش دهید. طراحی فوتر مانند طراحی سایر بخش‌های وب‌سایت باید متناسب با هویت برند باشد.

12-بهینه سازی برای موتورهای جستجو

رعایت اصول بهینه سازی سایت برای موتور جستجو یا سئو در طراحی وب‌سایت بسیار مهم است. گوگل آنقدرها هم به حضور کلمات کلیدی و پیوندها در فوتر سایت اهمیت نمی‌دهد و بهتر است این کلمات را در بخش اصلی سایت خود قرار دهید. همچنین تا حد امکان از قرار دادن لینک خارجی در فوتر سایت خود خوداری کنید.

برای بهبود سئو وب‌سایت خود می‌توانید لینک‌هایی به آخرین مقالات قرار گرفته در سایت، آخرین محصولات یا حتی لینکی به مهم‌ترین دسته بندی‌های خود قرار دهید. لازم نیست که به تمامی صفحات خود لینک دهید، فقط به مهم‌ترین صفحاتی که در منو به آن‌ها اشاره نشده است لینک دهید.
قرار دادن لینک به آخرین مقالات یا محصولات خود در فوتر سایت نکات مثبتی برای شما به همراه خواهد داشت که آن هم آپدیت شدن فوتر و به طبع آن آپدیت شدن صفحات سایت است.

13-اثبات اعتبار وب‌سایت

فوتر سایت می‌تواند مکان مناسبی جهت اعتبار بخشیدن به برند شما باشد. نام‌های بزرگی که با آن‌ها همکاری می‌کنید، شرکا و … را به کاربران خود اعلام کنید و نماد‌های مختلفی مانند ای نماد که نشان از اعتبار سایت شما دارند را در فوتر خود به نمایش در آورید.

نتیجه‌گیری

امیدواریم با خواندن این راهنمای بهینه سازی فوتر سایت، نگاهتان را به این بخش مهم از وب‌سایت تغییر داده باشیم. فوتر سایت معمولا مورد بی توجهی وب‌مسترها قرار می‌گیرد در حالی که تاثیرگذاری زیادی بر روی هر وب‌سایت دارد. برای بهبود فوتر سایت خود می‌توانید مواردی که در این پست یاد گرفتید را بر روی فوتر سایت خود پیاده سازی کنید، اما این نکته را فراموش نکنید که انجام برخی از این نکات نیاز به شرایط خاصی دارد.

بهینه سازی و سئو بیش از حد فوتر نیز می‌تواند باعث بروز مشکلاتی برای سایت شما شوند. در صورتی که نکته‌ دیگری در مورد بهینه سازی فوتر سایت می‌دانید که در اینجا گفته نشده است، آن را با ما به اشتراک بگذارید.

سید پویا کاظمیان

مدیر تولید محتوای آساوب

دیدگاهتان را بنویسید

برای مطالعه مطالب مرتبط با این پست پیشنهاد می‌کنیم که به مقالات زیر نگاه بیاندازید: